De bouw van de nieuwe gemeentelijke basisschool in Gierle gaat van start. Op 1 februari 2018 begint de aannemer MBG met het inrichten van de werf. Daarna vangen de eigenlijke werken aan.

De bouwfase zal een 16-tal maanden duren. Het doel is om de school bij het begin van het schooljaar 2019-2020 in gebruik te nemen.

Bouwhinder wordt zoveel mogelijk beperkt

De veiligheid van de kinderen die langs de werf moeten, zal nooit in het gedrang komen. Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt. De bouw van de school zal onvermijdelijk op sommige momenten wel wat hinder met zich meebrengen. Het gemeentebestuur heeft daarom ook hierover duidelijke afspraken gemaakt met de aannemer.

De toegang van de werf wordt voorzien langs de Ursulinenstraat. Er wordt ten vroegste gestart om 6.30 uur en de schooluren zijn opgenomen in de verschillende contracten. Leveringen worden in die periode zoveel mogelijk beperkt. Op maandag 29 februari 2018 was er een infomoment voor de bewoners van de Ursulinenstraat. Ze werden op de hoogte gebracht van deze maatregelen.

De nieuwe school

Langs de Kloosterstraat in Gierle zal een moderne, energiezuinige nieuwbouw voor de gemeentelijke basisschool van Gierle uit de grond rijzen. De nieuwe klassenvleugel zal bestaan uit 12 ruime klassen, lokalen voor levensbeschouwing, crea en technologie. Ook komen er lokalen voor de ondersteunende diensten, een zorglokaal en een sanitair blok.

De sterk verouderde gebouwen op het domein worden gesloopt, met uitzondering van de kapel en de oude tuinmuur. De kapel wordt geïntegreerd in het project. Ze krijgt op het gelijkvloers een polyvalente ruimte en op de verdieping een eetzaal.
De architecten van Kennes-Ellegeert-De Ruysscher zetten in de nieuwbouw sterk in op transparantie met grote raampartijen en met openheid tussen de lokalen door middel van een vide in de centrale gang.

Ook de omgeving krijgt de nodige aandacht. Er komen speelvriendelijke en groene speelplaatsen en een grote fietsenstalling.

Scholen van Morgen

Het bouwproject van meer dan 2 500 vierkante meter en 3 600 vierkante meter omgevingsaanleg is één van 182 scholen die via Scholen van Morgen gerealiseerd worden. Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid en private partners.

Scholen van Morgen omvat zowel het ontwerp, de bouw, de financiering als het onderhoud van de schoolgebouwen gedurende 30 jaar. Het gemeentebestuur betaalt enkel een beschikbaarheidsvergoeding in deze periode. Daarna wordt de gemeente eigenaar van de gebouwen.